Wat is succes eigenlijk?

Wat is succes eigenlijk? Als je deze vraag aan mij zou stellen nu en 10 jaar geleden dan zou je een totaal verschillend antwoord krijgen. Waarop de volgende vraag dan bij mij meteen naar boven komt is succes afhankelijk van de dingen die je meemaakt in je leven?

Als ik het woord opzoek in het woordenboek komt het volgende te voorschijn: ‘goede afloop, uitkomt of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’. Deze definitie legt de nadruk op een vooropgezet eindresultaat, op de geslaagde verwezenlijking van een voornemen. Succes wordt gezien als de afronding van een bepaald proces en niet zozeer als doel op zich. Maar wat is dan afronding van een proces, wat heb je dan behaalt? En kan succes ook niet gewoon tijdens het proces succesvol zijn.

Even terug naar wat succes altijd voor mij was; succes was een goede baan, stijgen op de carrière ladder en ook nog een leuk inkomen erbij. Veel mensen denken bij succes volgens mij ook snel aan deze definitie. Succes wordt snel aan een carrière gekoppeld, maar wat als het gewoon ook blij zijn is met jezelf en balans in je leven? In groeien wat je aan het doen bent en daarin steeds blijven leren. Niet omdat je de aller aller beste wilt zijn, maar gewoon omdat je dat echt leuk vindt! Mag dat dan geen succes heten? Volgens mij is dat succes ten voeten uit, omdat het mij gelukkig maakt en het gevoel geeft wat belangrijk is.

De definitie van succes is dus voor elk mens eigenlijk anders en zeer persoonlijk. Je kunt het beredeneren en opschrijven welke stappen benodigd zijn om het te gaan halen, maar onderaan de streep hebben we allemaal een onderbuikgevoel over wat succes is en wat ons blij maakt. Weet jij voor jezelf wat jouw definitie van succes is en handel je hier ook naar?

Ook is succes vaak een momentopname, op wat voor jou in een bepaalde tijd belangrijk is. Zoals ik hierboven al omschreef, mijn definitie van succes is nu heel anders dan pak weg 10 jaar geleden. Of dat erg is? Volgens mij juist niet. Je groeit elke dag als mens en leert nieuwe dingen en nieuwe mensen kennen. Het is mooi als je weet wat voor jou succes is en nog mooier als je het viert. Want volgens mij vergeten we dat ook veel te doen. Ikzelf maak me daaraan ook schuldig, maar gelukkig lukt me dit steeds beter. En nee, ik kijk niet vies terug op mijn ik van 10 jaar geleden, de doelen die ik toen heb gesteld en de behaalde successen. Het was een mooie periode. Welke is afgesloten, waarna ik tijd heb genomen om te kiezen voor een nieuwe definitie van succes voor mezelf. En deze zal over een aantal jaar ook weer anders zijn, maar het belangrijkste is voor mij dat ik het gevoel van succes ervaar. Natuurlijk hoort daarbij ook tegenslag, mislukking gevoelens van onzekerheid en teleurstelling. Maar juist deze gevoelens maken dat je nog scherper kunt stellen wat voor mij succes betekent en maken mij nog blijer als ik dit gevoel wel ervaar.

Maar is het zo kort om te zeggen, dat als ik maar succesvol ben en mijn doelen haal ik dan gelukkig ben? Nee, ik denk dat je goed moet nadenken en luisteren naar je gevoel. Hoe voelt succes voor jou en wat doe je dan? Luister niet naar al die stemmetjes die zeggen hoe het zou moeten zijn, of wat anderen van je verwachten. Dit is misschien best spannend, maar die stemmetjes gaan jou echt niet gelukkig maken, zoals ze bij mij dat op het eind ook niet meer deden. En als we heel eerlijk zijn… het draait niet alleen om jou of mij. Het draait om wat wij kunnen toevoegen in het grote geheel. Als we, jij en ik allemaal elke dag kleine stapjes nemen in het halen van onze doelen dan zijn we onderweg naar hetgeen we uiteindelijk willen!

Als je op deze manier naar succes gaat kijken dan zul je ontdekken dat je op plaatsen komt waarvan je nooit gedacht had dat je daartoe in staat was. Ben jij er klaar voor en durf je die stappen te nemen voor jezelf? Of neem je ze zal?

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s